Vés al contingut principal

Reflexions

A vegades, potser un dissabte qualsevol, et poses a mirar cap al cel i entre les formes volubles dels núvols comences a veure conills voladors, cérvols rampants i fins i tot la cara rodanxona però inquietant de la Rita Barberà. Et fregues els ulls i el conill s’ha convertit en un cadell de gos juganer i el cérvol en un coala, però el rostre de l’alcaldessa de València continua impertorbable com un dinosaure petrificat.
Els núvols tenen aquestes coses i els inalterables representants del Partit Popular també. Hi ha qui encara els vota, de la mateixa manera que la gent encara vota algun alcalde d’aquí, d’allà o de més enllà que ha fet més vida als passadissos de l’audiència que al ple municipal. I és que hi ha gent que, per molt que l’obliguis a reflexionar, sempre acaba votant els seus, encara que presentin com a cap de llista a Vlad Tepes l’Empalador.
Vlad el Drac fou príncep de Valàquia, defensava els justos i castigava els pecadors en funció de la despietada llei que regnava en la seva època. Al seu país el tenen per un heroi, el mateix país d’on provenen les noies que venen els seu cos pels voltants de La Jonquera i somriuen darrere la barra d’algun club al costat de l’aeroport Girona-Costa Brava, però a la resta del món el seu record va lligat estretament a la novel·lització romàntica de Bram Stroker, que el convertí en Dràcula, aquell que s’alimentava de la sang de les noies verges.
No sé si a La Jonquera, o a Vilamalla, o a Vilobí, en quedaran gaires de noies romaneses verges, perquè prou feina tenen per guanyar-se la vida, però estic segur que si alguna d’elles avui surt al carrer i mira cap al cel d’aquesta primavera nostra hi veurà núvols amb conillets, perquè això encara no els ho pot prendre ningú. Però nosaltres, que aquest dissabte tenim el deure de reflexionar, faríem bé de posar-nos la mà al cor i pensar en tots els que no es mereixen el nostre vot i que encara ens somriuen des dels cartells electorals amb la mirada tèrbola de la Rita o amb el mig somriure cínic d’un dinosaure a punt d’extingir-se.


Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Rajoy i la Fantaciència

Vivim en un món on ens entrebanquem amb el futur a cada passa. El futur ho envaeix tot, vull dir aquell futur juganer que fundaren Meliès i Verne i que ens assalta contínuament des de les pantalles del cinema, dels televisors, de les consoles de joc i, també, des dels faristols dels polítics quan han de fer promeses.
Aquest futur ha deixat de ser estrictament ciència-ficció per esdevenir el que els italians ja denominen «Fantaciència», fruit de la interacció entre la imaginació contemporània, l’opinió pública, la ciència, la tecnologia, l’epistemologia i, probablement, la demoscòpia i el que alguns espavilats estudien en els màsters d’economia.
Ahir Mariano Rajoy va venir a Catalunya per demostrar que a Madrid són devots de la Fantaciència i que ell és descendent directe d’aquells genis del primer cinema i de la novel·la de gènere futurista. Sota un rètol on deia «Conectados al futuro» va prometre el que ja havien promès altres –fins i tot ell mateix– mentre un nombrós públic se’l mirav…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…