Ves al contingut principal

Somien els robots amb llibres electrònics?

«No perdrem realment el que sentim, si ho tenim clarament en l’esperit. Mai has sentit del tot la fusió, oi, Rick?».
Philip K. Dick, Somien els androides amb ovelles elèctriques?

Recordo com si fos ara el dia en què vaig veure el primer ordinador personal en l’aparador d’una botiga, corrien els primers anys 80 del segle passat. Vaig quedar fascinat i, malgrat no saber ben bé per a què carai podria servir aquella andròmina, el vaig comprar, i com a lector compulsiu que sóc, em vaig llegir el manual, que era com una mena de bíblia de 700 pàgines o més.
Molt ràpidament els PC i els Macs van entrar en les nostres vides i, sobretot, en la nostra feina quotidiana. Tot va canviar de dalt a baix, les empreses es van omplir de pantalles fosforescents i les cases també. Les impressores escopien llargs llistats en paper pautat i els primers mòdems que ens connectaven a la xarxa van començar a xisclar en arameu.
Trenta anys després, el món és irreconeixible. Sense connexió a Internet ja no podem viure i els ordinadors s’han fet imprescindibles, però el paper encara no ha sucumbit del tot. Els llibres electrònics que havien de substituir els de sempre –que ja ens prometien gairebé a l’inici de l’era electrònica– encara estan lluny de desaparèixer i els editors continuen publicant en aquest venerable suport.
Acostumats a veure com tota mena d’estris que s’havien de menjar el món han quedat obsolets amb un vist i no vist, algú es pensava que amb això del llibre passaria el mateix. Els cassets, els cedés, els iPods, els Fax, les Blackberrys... han passat per les nostres vides com un sospir i ara ja gairebé ni els recordem, però el paper està molt més arrelat, cinc-cents anys d’història no s’esborren amb un simple «reset».
És evident que el llibre electrònic anirà ocupant el lloc que li pertoca, que encara no sabem ben bé del tot quin és. Els diccionaris, les enciclopèdies i altres obres de consulta ja fa temps que han sucumbit als seus encants, però més enllà no se’l veu encara com a substitut del paper, un suport imbatible en molts aspectes. És probable que el llibre tradicional es trobi amb altres problemes, sobretot els que es deriven de la seva distribució i comercialització, però hem d’esperar que les llibreries puguin sobreviure i continuar actuant, la majoria, com a agents culturals imprescindibles.
Encara no ha arribat l’hora d’enterrar el llibre, no cal, ni ens ho mereixem. Potser els robots sempre han somiat amb llibres electrònics, però jo sempre preferiré adormir-me amb un bon llibre de paper entre les mans.


Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cadaqués

Cadaqués és un topònim roquer, un mot sorgit de la pedra, com Queralbs, Queralt, Queiràs o Quermançó. Cap de Quers, cap de roques, indret geològic nascut de la llicorella, construït amb parets seques i arrebossat d’un blanc de sucre refinat. El poble tremoleja sota la llum intensa d’aquest juny, sense núvols, sense tramuntana, només les roques que s’enfonsen en el rompent. Però, sobretot, hi ha el Cadaqués de la seva gent, dels que hi continuen vivint quan els altres se’n van, els que netegen els vidres de la finestra quan l’Anna Maria deixa l’escena, els que continuen pastant Taps de pa de pessic a La Mallorquina i els que han d’obrir cada dia la botiga per poder fer caixa. Perquè Cadaqués, el Cadaqués real, el que respira l’aire de la seva història, encara existeix. Cadaqués es congria al voltant de les taules del Casino, amb les cartes a la mà, puja pels camins cap als olivars o escruta amb la mirada l’horitzó per poder saber si farà bon temps per sortir a pescar. Cadaqués, amagat al…

Les illes Medes

Viatjar per la Costa Brava és com anar resseguint una obvietat, sempre és davant dels ulls, però és difícil de veure. L’Estartit s’amaga darrere de la roca Maura, allà on el massís del Montgrí s’enfonsa abruptament en el mar, per després tornar a treure la cua com si fos el monstre del llac Ness, conformant això que en diem “Les illes Medes”, una redundància, perquè “meda” era el terme que s’usava en empordanès antic per a denominar una illa. Ara, tal com ho feien els pirates, a les Medes s’hi refugien els gavians de pota groga i altres menes d’aus marines, i també espècies vegetals, especialment resistents a la salinitat, i tota mena d’insectes que s’hi passegen com els corsaris de Barba-rossa. Des de les Medes, tots aquests habitants es miren amb pena el continent –a menys d’una milla marina–, aïllat i sol a l’altre costat de l’estret, i s’expliquen històries que passen de generació en generació. Durant molts anys els únics habitants de la Meda Gran foren una petita guarnició milita…

El Montgrí

Com un goliat ajagut, el Montgrí apareix a Sobrestany entre camps de blat de moro, gira-sols i pomeres, i de la ridorta que s’enfila on pot, buscant la llum del sol. La gepa boteruda de Santa Caterina, coronada pel castell, és el punt culminant de l’Empordà, de l’Alt i el Baix, i és visible des de tots els racons. S’entreveu des dels pobles més elevats de l’Albera i no es deixa de sentir la seva presència fins ben passat Palafrugell i des del santuari dels Àngels. Damunt del meu plànol de la comarca a escala 1:50.000, la distància equivalent que es mesura entre l’ermita i el castell en línia recta és d’uns 500 metres, però el desnivell és considerable, i el que a peu pla seria una passejada de 10 minuts, s’allarga en una estricada sufocant de tres quarts d’hora, que al pic de l’estiu exigeix un redelme de suor i de bombeig de sang, i d’esforç afegit a causa d’un sol que sembla a tocar de la mà. Però l’excursió val la pena perquè des del cim el paisatge és imponent. És com mirar el matei…

Els Aiguamolls

Surto del neguit d’Empuriabrava i trobo un rètol, un avís d’esperança, que diu “Reserva Natural Integral. Prohibit el pas”. Més enllà una filera de tamarius, verds i blancs com cedres de sal, es revolta contra un vent que bufa a totes hores. Els Aiguamolls s’estenen entre la Muga i el Fluvià, i, amagats entre canyes i joncs que dansen, s’hi poden observar fins a 327 espècies d’ocells. Si la natura té una olor determinada, s’hi pot sentir la fragància de la vida. Els aiguamolls són la reserva de vida i d’esperança de la Costa Brava, de fet el viatge recomanat de totes les guies hauria de començar i acabar aquí, davant del rètol que a Empuriabrava barra el pas a tots els que encara no comprenen que aquest planeta és fràgil i poruc com les flors plomoses dels tamarius. Després d’un passeig, gairebé de puntetes, pels camins de la reserva, el món sembla que torna a girar en la direcció adequada i nosaltres seguim el camí cap al sud, igual que les aus migratòries. De lluny veiem el vol paus…