Ves al contingut principal

Novel·la Negra

La literatura és com una mena de tija d’heura que s’arrapa al mur de la nostra consciència a través de la lectura i que forma  una espècie de trena llenyosa. Els gèneres literaris són la saba que flueix pel seu interior mentre la planta va serpentejant, intentant trobar la llum de la saviesa, o de les certeses, que només brillen entre els núvols molt de tant en tant.
Manolo Vázquez Montalbán –no sé si a La soledad del mánager o en algun dels seus altres llibres– li feia dir a l’inspector Carvalho que a Espanya «La verdad» és només un diari de Múrcia. Però la veritat literària és una altra cosa i es barreja constantment amb aquesta saba. Els gèneres s’encreuen i es superposen, i el que abans era una cosa després és una altra, però acaben formant una massa compacta i arrapada.
La novel·la negra, o groga, o novel·la dura, o de detectius i policies, ha anat evolucionant des dels anys vint del segle passat fins ara. Va sorgir com una mena de transposició del western a la cultura urbana, dels grans horitzons als carrers foscos, del lladre de cavalls al gàngster. Des dels Pulp-magazines de quiosc la novel·la negra va anar ocupant per mèrits propis un racó concret de les llibreries, i els escriptors l’han anat cultivant amb més o menys fidelitat a les arrels inicials.
La sèrie negra francesa –un nom nom ideat pel poeta Jacques Prévert– fou fundada el 1945 per Marcel Duhamel i ja ens prevenia amb aquestes paraules:

«Que el lector sense prejudicis no se’n refiï: els volums de la sèrie negra no poden acabar en qualsevol mà. Els amants dels misteris de Sherlock Holmes no els hi agradaran [...] Veiem policies més corruptes que els criminals que persegueixen. El detectiu simpàtic no sempre resol el misteri. A vegades no hi ha cap misteri. I a vegades ni tan sols hi ha detectiu... Però hi ha acció, angoixa i violència.»

Al nostre país sempre hem tingut un plus de dificultat al tractar el tema, sobretot en català, perquè durant molts anys el llenguatge de la delinqüència i el de la policia eren exclusivament en castellà i s’hi barrejaven altres elements que desdibuixaven el plantejament lineal d’aquesta tendència estètica i de fons de la novel·la, que a més portava d’ofici una forta càrrega de crítica social.
Ara potser és diferent, hem  evolucionat fins i tot en això. El país s’ha anat normalitzant i avui ja tenim delinqüents amb vuit cognoms catalans, polítics honorablement corruptes, prostitutes de carretera que saben utilitzar els pronoms febles, policies que es posen en posició de ferms quan toquen Els segadors i fins i tot detectius que parlen un català estàndard i postfabrià.
Llegir la premsa cada dia és com entrar de nou en les trames més tèrboles de les novel·les de Raymond Chandler o de Dashiell Hammett. Assassinats, esquarteraments, corrupteles, segrestaments, profanacions i fins i tot detectius que posen micròfons en un pom de flors al bell mig d’una taula d’un restaurant.
Tenim el país que ens mereixem i també els escriptors que ens mereixem, probablement una mica més d’una cosa i de l’altra, perquè per ser un país petit hem de reconèixer que és força variat i la nostra llengua per no ser la llengua d’un estat fort, deunidó el talent que raja.Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Bèlgica

Bèlgica és un petit estat d’Europa que s’estén, com un llençol planxat, entre l’inquietant bosc de les Ardenes i la llenca de sorra que impedeix al mar del Nord penetrar terra endins. El Signal de Botrange és el punt més alt del país, a la província de Lieja, ho és des de l’any 1923 en què els valons van afegir-li un monticle al capdamunt perquè arribés fins als 700 metres d’altitud i es dissipessin d’aquesta manera els dubtes de rivalitat amb un turó semblant de la part germànica. Jacques Brel definia molt bé l’essència del “plat pays” en una famosísima cançó, de fet, Brel encarnava perfectament l’esperit dual d’aquest país, que només es barreja, oficialment, en la seva capital, Brussel·les. Bèlgica és una terra de campanars punxeguts, escampats aleatòriament en el territori com un grapat de xinxetes tombades damunt d’una taula. Entre campanar i campanar hi ha sempre una carretera, un canal o ambdues coses, flanquejats per arbres alts que s’embardissen misteriosament en la boira. La …

Les lleis, els somnis i la veritat

Winston Churchill deia que «els fets valen més que els somnis» i, la veritat és que només existeixen els fets. Però qui podria suportar una vida sense somnis? Per a reglamentar aquests fets i, sobretot, per a posar a rega els somnis, existeixen les lleis, les lleis humanes que s’imposen perquè les imposem. Són regles, obligacions que enunciem de manera imperativa i que delimiten la nostra llibertat natural. Si l’assassinat no fos possible, no hi hauria necessitat de cap llei que el prohibís. Però per moltes lleis que dictem, mai arribarem a reglamentar-ho tot, perquè el lliure albir de les persones és infinit. Moltes vegades les lleis l’únic que fan és anar acotant provisionalment els nostres moviments, com el pastor que, amb l’ajut de gossos i tanques, intenta guiar el ramat cap allà on vol. Tot i així no hem de confondre mai les lleis de la naturalesa i les lleis morals. Les primeres no podem transgredir-les encara que vulguem, les segones existeixen precisament perquè som capaços de…

Els mediocres

Vivim dies de sacsejades constants, la darrera ha estat l’anunci per part del govern espanyol de l’aplicació de l’article 155 de la constitució pel qual, prèvia aprovació del senat, es dissol de facto l’autonomia catalana. Algunes veus del que queda del socialisme català han sortit a la palestra per intentar mostrar un perfil lleugerament diferent del de la subjugació total a l’Espanya centralista. Però em sorprèn escoltar en boca de Raimon Obiols el mateix discurs de sempre sobre el paper del PSC, com si aquí no hagués passat res. Em sorprèn perquè el PSC no és ni de lluny el que havia estat en el passat. El PSC ja no és capaç de fer el paper de «frontissa» que Obiols li pressuposa, perquè la situació és la que és i, precisament a causa de la desaparició del PSC com a partit d’obediència catalana, el posicionament de cadascú ja només pot ser binari. A hores d’ara dir que «cal barrejar les cartes d'una altra manera», sona a vell truc de qui veu la partida perduda. Tot el meu respec…

La roja barretina del valor

Encara tinc ben present la imatge de Verdaguer amb barretina als bitllets de cinc-centes pessetes. Amb aquella quantitat es podien pagar dos menús de tres plats, cafè i copa, i encara en sobrava alguna cosa per l’endemà. La barretina del poeta ens escalfava la butxaca fins que l’havíem de bescanviar per les fastigoses monedes amb la silueta del dictador, que ens recordaven un destí, el nostre, tutelat directament per la gràcia de Déu. Per a la gent de la meva generació i fins i tot la dels nostres pares, la barretina ja era un objecte caduc, que només s’exhibia en actes folklòrics, però fins a principis de segle s’havia portat habitualment, a pagès i a marina. La barretina que Verdaguer reivindicava com a símbol de catalanitat, havia estat també emblema del coratge català. Els voluntaris catalans del general Prim vestien uniforme blau, espardenyes i barretina vermella, i els herois de la guerra napoleònica també la lluïen. La poesia floralesca aprofità el doble sentit visual, per la sem…