Vés al contingut principal

Novel·la Negra

La literatura és com una mena de tija d’heura que s’arrapa al mur de la nostra consciència a través de la lectura i que forma  una espècie de trena llenyosa. Els gèneres literaris són la saba que flueix pel seu interior mentre la planta va serpentejant, intentant trobar la llum de la saviesa, o de les certeses, que només brillen entre els núvols molt de tant en tant.
Manolo Vázquez Montalbán –no sé si a La soledad del mánager o en algun dels seus altres llibres– li feia dir a l’inspector Carvalho que a Espanya «La verdad» és només un diari de Múrcia. Però la veritat literària és una altra cosa i es barreja constantment amb aquesta saba. Els gèneres s’encreuen i es superposen, i el que abans era una cosa després és una altra, però acaben formant una massa compacta i arrapada.
La novel·la negra, o groga, o novel·la dura, o de detectius i policies, ha anat evolucionant des dels anys vint del segle passat fins ara. Va sorgir com una mena de transposició del western a la cultura urbana, dels grans horitzons als carrers foscos, del lladre de cavalls al gàngster. Des dels Pulp-magazines de quiosc la novel·la negra va anar ocupant per mèrits propis un racó concret de les llibreries, i els escriptors l’han anat cultivant amb més o menys fidelitat a les arrels inicials.
La sèrie negra francesa –un nom nom ideat pel poeta Jacques Prévert– fou fundada el 1945 per Marcel Duhamel i ja ens prevenia amb aquestes paraules:

«Que el lector sense prejudicis no se’n refiï: els volums de la sèrie negra no poden acabar en qualsevol mà. Els amants dels misteris de Sherlock Holmes no els hi agradaran [...] Veiem policies més corruptes que els criminals que persegueixen. El detectiu simpàtic no sempre resol el misteri. A vegades no hi ha cap misteri. I a vegades ni tan sols hi ha detectiu... Però hi ha acció, angoixa i violència.»

Al nostre país sempre hem tingut un plus de dificultat al tractar el tema, sobretot en català, perquè durant molts anys el llenguatge de la delinqüència i el de la policia eren exclusivament en castellà i s’hi barrejaven altres elements que desdibuixaven el plantejament lineal d’aquesta tendència estètica i de fons de la novel·la, que a més portava d’ofici una forta càrrega de crítica social.
Ara potser és diferent, hem  evolucionat fins i tot en això. El país s’ha anat normalitzant i avui ja tenim delinqüents amb vuit cognoms catalans, polítics honorablement corruptes, prostitutes de carretera que saben utilitzar els pronoms febles, policies que es posen en posició de ferms quan toquen Els segadors i fins i tot detectius que parlen un català estàndard i postfabrià.
Llegir la premsa cada dia és com entrar de nou en les trames més tèrboles de les novel·les de Raymond Chandler o de Dashiell Hammett. Assassinats, esquarteraments, corrupteles, segrestaments, profanacions i fins i tot detectius que posen micròfons en un pom de flors al bell mig d’una taula d’un restaurant.
Tenim el país que ens mereixem i també els escriptors que ens mereixem, probablement una mica més d’una cosa i de l’altra, perquè per ser un país petit hem de reconèixer que és força variat i la nostra llengua per no ser la llengua d’un estat fort, deunidó el talent que raja.Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

Llibres i roses

Hi ha dies sense esma, en què ens llevem a contrapèl i que tot fa l’efecte d’haver-se confabulat en contra dels nostres anhels. Un cel gris i pesant ens fa ajupir el cap i els titulars dels diaris ens fuetegen amb notícies que no volem llegir. El nostre país ens sembla un indret inhabitable i els carrers s’estrenyen en la perspectiva, com en aquella escena de la Guerra de les galàxies en què els protagonistes estan a punt de ser esclafats en una premsa de reciclatge. Però arriba el mes d’abril i amb ell el gloriós dia dels llibres i les roses. El cel ens apareix més alt, més blau i més amable, encara que amenaci amb pluja, i els catalans, malgrat tot, ens sentim orgullosos de ser-ho. No hi ha cap dia com aquest, enlloc. Tothom es passeja content per carrers i places, fins i tot els que no compren mai un llibre, ni tenen intenció de fer-ho, perquè els llibres, com les roses, només amb la seva presència i amb la seva olor ja transmeten un sentiment de felicitat. Al carrer hi ha parades de…