Vés al contingut principal

Peret, la rumba i tot plegat...

Quan els de la meva generació érem petits escoltàvem en Peret, i en Manolo Escobar, i tota aquella caterva carpetovetònica que ens passaven per la ràdio i la primera època de la tele. No hi havia més remei, eren temps de «España para los españoles». En Llach, en Raimon i en Serrat, cantaven com podien i on podien, si els deixaven. Vam haver d’esperar que es morís el dictador i uns anys més més per poder normalitzar una mica la situació.
Després va arribar la democràcia i qui més qui menys va esdevenir «demòcrata de tota la vida» i «catalanista fins a la medul·la», i allò que cantava en Peret va resultar que era «rumba catalana». O sigui que el que ens havien fet empassar, barrejat amb l’oli de ricí de l’antic règim, de cop i volta es convertia en una mena de cançó tradicional catalana i els seus intèrprets en uns intrèpids lluitadors antifranquistes que deixaven anar missatges subliminars entre borriquito i borriquito.
Més tard, quan van començar a bufar vents de soberanisme –del soberanisme independentista no del Soberano aquell que servia per fer carajillos– i ja ens havíem anat oblidant d’aquella llunyana època, aleshores va començar el revival, els de la Caixa van fitxar novament en Julio Iglesias i en Raphael per cantar en festivals d’estiu, i tota una colla que no van aprendre mai a parlar català resultava que, ara, també eren independentistes i ens deien: «súmate», com qui diu «Chúpate esa».
El franquisme va tenir una fabulosa capacitat de crear personatges totalment emmotllables a qualsevol situació. La pela era la pela i el dictador era qui tenia la màquina d’imprimir bitllets. Espero que ningú s’ofengui amb aquest article que he centrat potser excessivament en la figura d’en Peret, la biografia íntima del qual desconec, però també m’heu de permetre que digui la meva opinió, una opinió empírica basada només en molts de sopars al costat del transistor, xarrupant sopa de fideus i mastegant caspa hispànica.


Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

Llibres i roses

Hi ha dies sense esma, en què ens llevem a contrapèl i que tot fa l’efecte d’haver-se confabulat en contra dels nostres anhels. Un cel gris i pesant ens fa ajupir el cap i els titulars dels diaris ens fuetegen amb notícies que no volem llegir. El nostre país ens sembla un indret inhabitable i els carrers s’estrenyen en la perspectiva, com en aquella escena de la Guerra de les galàxies en què els protagonistes estan a punt de ser esclafats en una premsa de reciclatge. Però arriba el mes d’abril i amb ell el gloriós dia dels llibres i les roses. El cel ens apareix més alt, més blau i més amable, encara que amenaci amb pluja, i els catalans, malgrat tot, ens sentim orgullosos de ser-ho. No hi ha cap dia com aquest, enlloc. Tothom es passeja content per carrers i places, fins i tot els que no compren mai un llibre, ni tenen intenció de fer-ho, perquè els llibres, com les roses, només amb la seva presència i amb la seva olor ja transmeten un sentiment de felicitat. Al carrer hi ha parades de…