Vés al contingut principal

Andorra

Andorra és un país diminut, com una mena de pansa seca, o d’avellana esclovellada, entre el meló resclosit d’Espanya i la carbassa revellida de França. Per a la majoria d’habitants d’aquest planeta és només com una mena de raresa d’enciclopèdia o una curiositat d’atles infantil, però per a nosaltres és una realitat viva, propera i, de fet, l’únic país del món on el català és reconegut com a llengua oficial.
La seva història recent, lluny del que ens podem imaginar a primera vista, ha estat turbulenta i emocionant. L’agost de l’any 1914 Andorra va declarar la guerra al Kàiser Guillem II i els 10 soldats que tenia el seu exèrcit –a temps parcial– van ser enviats al Pas de la Casa, a prendre posicions entre les vaques que pasturaven alienes al gran drama que es desenvolupava al seu voltant.
L’any 1919 ja gairebé ningú recordava aquesta aportació andorrana a la Gran Guerra, ni tan sols els 10 soldats que campaven lliures pels prats d’Envalira. Per tant no van ser convidats a la conferència de Versalles on les grans potències europees van signar la pau amb Alemanya i el petit país dels Pirineus va seguir en estat de guerra contra el Reich just fins al setembre de 1939, quan el senyor Hitler ja havia començat a esclafar Polònia.
El 18 d’agost de 1933 un destacament de gendarmes va envair el país  durant uns dies a causa dels altercats produïts per uns obrers afiliats a la CNT, i el 21 de juliol de 1934 ho van fer quatre guàrdies civils comandats per un sergent, que van detenir el recent autoproclamat rei del Principat, un ciutadà rus anomenat Boris Skossireff, Baró d’Orange, que regnà durant quinze dies sota el nom de Boris I.
Durant la Segona Guerra Mundial va veure passar amunt i avall més gendarmes i més guàrdies civils, fins que el 1945 la seva situació es va estabilitzar definitivament. El 1958 algú va descobrir que el tractat de pau de 1939 que va signar amb l’Alemanya nazi no era vàlid en la nova situació internacional i es signà definitivament la pau amb la nova República Federal. Els andorrans des d’aquell moment van viure feliços i van vendre tabacs i anissos, i també van fundar uns quants bancs, però això ja és una altra història i jo m’he promès que no tornaria a parlar mai més d’en Jordi Pujol.


Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Rajoy i la Fantaciència

Vivim en un món on ens entrebanquem amb el futur a cada passa. El futur ho envaeix tot, vull dir aquell futur juganer que fundaren Meliès i Verne i que ens assalta contínuament des de les pantalles del cinema, dels televisors, de les consoles de joc i, també, des dels faristols dels polítics quan han de fer promeses.
Aquest futur ha deixat de ser estrictament ciència-ficció per esdevenir el que els italians ja denominen «Fantaciència», fruit de la interacció entre la imaginació contemporània, l’opinió pública, la ciència, la tecnologia, l’epistemologia i, probablement, la demoscòpia i el que alguns espavilats estudien en els màsters d’economia.
Ahir Mariano Rajoy va venir a Catalunya per demostrar que a Madrid són devots de la Fantaciència i que ell és descendent directe d’aquells genis del primer cinema i de la novel·la de gènere futurista. Sota un rètol on deia «Conectados al futuro» va prometre el que ja havien promès altres –fins i tot ell mateix– mentre un nombrós públic se’l mirav…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…