Vés al contingut principal

L’art ha mort, visca l’art!

L’art, l’expressió artística de la humanitat, va començar fa mil·lennis i va anar evolucionant fins arribar a la seva culminació en algun moment de la primera meitat del segle XX, entre Duchamp i Warhol, per entendre’ns. Després hi ha hagut grans artistes que han utilitzat tot tipus de tècniques i s’han inscrit en tota mena de tendències, però l’art, com a teoria històrica, va acabar definitivament.
De fet no passa res, és normal que qualsevol activitat humana arribi a un punt de no retorn. Amb l’art ha passat i qualsevol intent d’anar més enllà  del lavabo de Duchamp i de la llauna de sopa de Warhol, ha fet el ridícul més espantós. Tot i així gent més o menys ben intencionada continuen donant peixet a aquests que encara es creuen l’avantguarda de l’avantguarda, quan el que fan és indistingible de la seva paròdia còmica.
L’expressió artística pot continuar pels segles de segles, però els artistes no poden seguir altres camins que els ja traçats, probablement això també passa en altres esferes del coneixement humà, però en l’art és molt més palpable i constatable. Ja no hi ha territoris salvatges per conquerir ni illes desertes per descobrir, tot està apamat, tot està dit, només cal continuar treballant, amb les eines que ens han estat donades i fins als límits que ens hem marcat.
Rabindranath Tagore deia que és relativament fàcil parlar clar, sobretot quan abans ens hem dit tantes i tantes mentides. Sí, desenganyem-nos, gairebé tot l’art de la segona meitat del segle XX és una enganyifa i un despropòsit. Aquell Barceló que va costar una milionada no val més que el clau d’on penja i el Tàpies si fa no fa. Però no passa res, només cal que ho reconeguem d’una punyetera vegada i deixem de tractar com a un ésser vivent allò que només és un zombie. L’art ha mort, visca l’art!


Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

INSTANT DE LLUSTRE

Lentament, a la velocitat de la llum però adaptada a l’escala humana, el sol ha anat baixant fins a encaixonar-se entre el ventre tou dels núvols i el caire fi on es retalla el serrell de les muntanyes. De sobte, els arbres, les cases, la gent, s’il·luminen amb una brillantor de llustre, una llambregada de color ambre i daurat que ens agermana amb els animals i els objectes, i un delicat batec, que flota en l’aire, ens permet sentir que el pas del temps s’ha detingut, per deixar pas momentàniament a una altra realitat, immòbil, gairebé fotogràfica. Les ombres esdevenen mans que tot ho abracen i els volums semblen esculpits amb un cisell. Com cuques de llum en la llunyania, es van encenent els fanals, els rètols lluminosos i les finestres de les cases, només els estris exposats en els aparadors de les botigues semblen cobrar vida. Les superfícies planes dels edificis i de la natura brillen amb reflexos somorts i les aigües estancades, i les dels rius, es multipliquen en infinites espur…