Ves al contingut principal

Francesc Pararols, la lluita continua

Intervenció en l’acte de reconeixement a
Francesc Pararols en el seu 95è aniversari

Hi ha un temps de jugar i un temps d’aprendre, temps de gaudir i temps de treballar, un temps d’estimar i un temps de somiar. Diuen que hi ha un temps per a cada cosa en aquest món, però a en Francesc li va tocar el temps de lluitar.
En Francesc Pararols ha lluitat tota la seva vida amb la força de les seves raons i de les seves conviccions, de la seva veu, de la seva mirada i sobretot amb la força incontestable dels seus records, uns records indestructibles que ara ja són també els nostres. 
Ell sap com ningú que la memòria és justícia.
En Francesc Pararols és un home del seu temps –és a dir: del nostre temps– que després d’haver-ne viscut de verdes i de madures, sempre ha insistit en voler continuar vivint en aquesta realitat fràgil que ens ha tocat viure i viure-la de veritat, tocant de peus a terra cada dia, respirant a fons l’aire de la seva ciutat, del seu país i d’un món, imaginat sempre amb les mesures que ens agermanen.
Hi ha un temps per a cada cosa, temps de néixer i temps de morir, però entre l’un i l’altre a tots ens arribarà indefectiblement el temps de recordar.
El meu primer record d’en Francesc sempre anirà associat a un moment i una imatge transcendentals en la història d’aquesta ciutat, que vaig poder viure en directe el 3 d’abril de 1978, la nit de les primeres eleccions municipals de la democràcia, quan ell i en Quim Nadal van abraçar-se emocionats al Saló de descans del Teatre Municipal de Girona, un abraç que ens incloïa a tots, que donava per acabada definitivament una època de silencis i de grisors, un abraç que obria un temps nou en una ciutat i un país que començava a desvetllar-se, aquest temps que ens ha tocat viure, el temps de “les places i els carrers plens, de xiquets que juguen i de vells que esperen” que cantava Raimon.
La història d’en Francesc Pararols és una gran història i les grans històries no acaben mai. Nosaltres el seguirem acompanyant, a ell i a tots els que com ell van fer possible que la història no s’aturés. Estic segur que molts altres sabran recollir el testimoni de la seva lluita. 

Francesc: la lluita continua!Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cadaqués

Cadaqués és un topònim roquer, un mot sorgit de la pedra, com Queralbs, Queralt, Queiràs o Quermançó. Cap de Quers, cap de roques, indret geològic nascut de la llicorella, construït amb parets seques i arrebossat d’un blanc de sucre refinat. El poble tremoleja sota la llum intensa d’aquest juny, sense núvols, sense tramuntana, només les roques que s’enfonsen en el rompent. Però, sobretot, hi ha el Cadaqués de la seva gent, dels que hi continuen vivint quan els altres se’n van, els que netegen els vidres de la finestra quan l’Anna Maria deixa l’escena, els que continuen pastant Taps de pa de pessic a La Mallorquina i els que han d’obrir cada dia la botiga per poder fer caixa. Perquè Cadaqués, el Cadaqués real, el que respira l’aire de la seva història, encara existeix. Cadaqués es congria al voltant de les taules del Casino, amb les cartes a la mà, puja pels camins cap als olivars o escruta amb la mirada l’horitzó per poder saber si farà bon temps per sortir a pescar. Cadaqués, amagat al…

Les illes Medes

Viatjar per la Costa Brava és com anar resseguint una obvietat, sempre és davant dels ulls, però és difícil de veure. L’Estartit s’amaga darrere de la roca Maura, allà on el massís del Montgrí s’enfonsa abruptament en el mar, per després tornar a treure la cua com si fos el monstre del llac Ness, conformant això que en diem “Les illes Medes”, una redundància, perquè “meda” era el terme que s’usava en empordanès antic per a denominar una illa. Ara, tal com ho feien els pirates, a les Medes s’hi refugien els gavians de pota groga i altres menes d’aus marines, i també espècies vegetals, especialment resistents a la salinitat, i tota mena d’insectes que s’hi passegen com els corsaris de Barba-rossa. Des de les Medes, tots aquests habitants es miren amb pena el continent –a menys d’una milla marina–, aïllat i sol a l’altre costat de l’estret, i s’expliquen històries que passen de generació en generació. Durant molts anys els únics habitants de la Meda Gran foren una petita guarnició milita…

El Montgrí

Com un goliat ajagut, el Montgrí apareix a Sobrestany entre camps de blat de moro, gira-sols i pomeres, i de la ridorta que s’enfila on pot, buscant la llum del sol. La gepa boteruda de Santa Caterina, coronada pel castell, és el punt culminant de l’Empordà, de l’Alt i el Baix, i és visible des de tots els racons. S’entreveu des dels pobles més elevats de l’Albera i no es deixa de sentir la seva presència fins ben passat Palafrugell i des del santuari dels Àngels. Damunt del meu plànol de la comarca a escala 1:50.000, la distància equivalent que es mesura entre l’ermita i el castell en línia recta és d’uns 500 metres, però el desnivell és considerable, i el que a peu pla seria una passejada de 10 minuts, s’allarga en una estricada sufocant de tres quarts d’hora, que al pic de l’estiu exigeix un redelme de suor i de bombeig de sang, i d’esforç afegit a causa d’un sol que sembla a tocar de la mà. Però l’excursió val la pena perquè des del cim el paisatge és imponent. És com mirar el matei…

Els Aiguamolls

Surto del neguit d’Empuriabrava i trobo un rètol, un avís d’esperança, que diu “Reserva Natural Integral. Prohibit el pas”. Més enllà una filera de tamarius, verds i blancs com cedres de sal, es revolta contra un vent que bufa a totes hores. Els Aiguamolls s’estenen entre la Muga i el Fluvià, i, amagats entre canyes i joncs que dansen, s’hi poden observar fins a 327 espècies d’ocells. Si la natura té una olor determinada, s’hi pot sentir la fragància de la vida. Els aiguamolls són la reserva de vida i d’esperança de la Costa Brava, de fet el viatge recomanat de totes les guies hauria de començar i acabar aquí, davant del rètol que a Empuriabrava barra el pas a tots els que encara no comprenen que aquest planeta és fràgil i poruc com les flors plomoses dels tamarius. Després d’un passeig, gairebé de puntetes, pels camins de la reserva, el món sembla que torna a girar en la direcció adequada i nosaltres seguim el camí cap al sud, igual que les aus migratòries. De lluny veiem el vol paus…