Ves al contingut principal

Només per sempre

Jordi Vilamitjana in memoriam

Et recordarem només per sempre Jordi Vilamitjana. Podria haver començat dient «per sempre etern», perquè és temps de redundàncies, però l’eternitat –tal com deia l’amic Woody– es fa llarga, sobretot cap al final. A més, l’eternitat és una qualitat lligada a la vida i tu ja n’has viscut moltes d’eternitats, esperant l’hora que mai acabava d’arribar. L’eternitat és una certesa i tu, en el fons, eres dels que dubtaven, com jo. Vagaràs, vagarem en el dubte, lleugers d’equipatge perquè les certeses pesen, sobretot cap al final.
Suposo que altres faran la glossa de l’amic, del company, del pare, del professor o de l’escriptor, jo em limitaré a parlar dels sentiments, perquè els sentiments a vegades són l’única cosa que realment tenim, que realment podem donar i l’únic que veritablement queda. Tu ara, deslliurat ja del que el cos sent, ets sentiment en estat pur, un sentiment que ens sobrevola i que ens inspira, que ens interpel·la i que ens jutja. Però no és el mateix que tenir-te entre nosaltres, que poder comptar amb tu, a primera hora, quan necessitem la nostra ració homeopàtica de lucidesa, no és el mateix, però s’hi assembla.
Els sentiments no són eterns, neixen i moren a vegades en el mateix instant, són com una punxada, com aquella punxada que sents un dia de maig a primera hora, entre la piuladissa insistent dels ocells de Girona, d’aquesta ciutat ingrata i trista a vegades, lluminosa i alegre altres, i tres vegades immortal.
Potser per això als gironins ens costa parlar d’eternitats eternes, sabem de què parlem, l’hem portada penjada del coll, incrustada durant massa temps en el nostre escut d’armes, i quan ens falta algun dels nostres, de sobte, en l’habitual recompte matutí, ens adonem que tot era mentida, i que totes les certeses descansen en pau entre els xiprers del cementiri.
Hi ha ciutats d’anada i ciutats de tornada, a nosaltres ens ha tocat la que ens ha tocat. Una Girona amb gent que va i gent que arriba, que fuig o que torna. Una Girona que acull i una altra que rebutja. Nosaltres, Jordi, som la ciutat, perdurarem en ella, amb tots els goigs i totes les contradiccions. Tot és res i res és tot, únicament som paraules i silencis, som vides en entretemps, mirades en sala d’espera, que ens interroguem més enllà de les evidències. Som esclaus de les nostres covardies, de les paraules dites i de tot el que hem callat.
Es fa difícil seguir la línia finíssima dels pensaments, sobretot quan aquests s’enfanguen en camins sense sortida.
Deia un clàssic que la soledat no és estar sol, és estar buit, probablement a partir d’ara nosaltres estarem una mica més desemparats perquè ens faltarà la teva presència, però ens quedaran –de la manera que sigui– els teus articles. Et llegirem i et rellegirem, cercant les respostes adequades en els moments més oportuns, encara que –tal com també deia Woody Allen– ja haguem oblidat les preguntes.

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Estat de setge

Aquests dies es parla d’estat d’excepció per a definir unes suposades raons d’estat que han portat a fer efectiu un article de la constitució espanyola que el que ve a permetre és, al cap i a la fi, un cop d’estat. Espanya ha intervingut les estructures administratives de la Catalunya autònoma i ha posat fi a 38 anys de subtil interregne entre una estructura política semi federal i una altra semi colonial. En el breu termini de dos mesos, Espanya ha conclòs aquesta fràgil relació i ha aconseguit que milions de catalans abdiquéssim públicament i definitivament de la nostra condició d’espanyols. Espanya ha utilitzat tots els ressorts propis d’un estat policial, governat descaradament per una oligarquia corrupta, manegant al seu antull els mitjans de comunicació i tancant totes les vies de diàleg i de sortida a una situació que fa uns anys a la majoria ens hauria semblat impossible. Però el terme que millor defineix i il·lustra l’estat actual de la qüestió és «Estat de setge». Ens sentim …

Bèlgica

Bèlgica és un petit estat d’Europa que s’estén, com un llençol planxat, entre l’inquietant bosc de les Ardenes i la llenca de sorra que impedeix al mar del Nord penetrar terra endins. El Signal de Botrange és el punt més alt del país, a la província de Lieja, ho és des de l’any 1923 en què els valons van afegir-li un monticle al capdamunt perquè arribés fins als 700 metres d’altitud i es dissipessin d’aquesta manera els dubtes de rivalitat amb un turó semblant de la part germànica. Jacques Brel definia molt bé l’essència del “plat pays” en una famosísima cançó, de fet, Brel encarnava perfectament l’esperit dual d’aquest país, que només es barreja, oficialment, en la seva capital, Brussel·les. Bèlgica és una terra de campanars punxeguts, escampats aleatòriament en el territori com un grapat de xinxetes tombades damunt d’una taula. Entre campanar i campanar hi ha sempre una carretera, un canal o ambdues coses, flanquejats per arbres alts que s’embardissen misteriosament en la boira. La …

Les lleis, els somnis i la veritat

Winston Churchill deia que «els fets valen més que els somnis» i, la veritat és que només existeixen els fets. Però qui podria suportar una vida sense somnis? Per a reglamentar aquests fets i, sobretot, per a posar a rega els somnis, existeixen les lleis, les lleis humanes que s’imposen perquè les imposem. Són regles, obligacions que enunciem de manera imperativa i que delimiten la nostra llibertat natural. Si l’assassinat no fos possible, no hi hauria necessitat de cap llei que el prohibís. Però per moltes lleis que dictem, mai arribarem a reglamentar-ho tot, perquè el lliure albir de les persones és infinit. Moltes vegades les lleis l’únic que fan és anar acotant provisionalment els nostres moviments, com el pastor que, amb l’ajut de gossos i tanques, intenta guiar el ramat cap allà on vol. Tot i així no hem de confondre mai les lleis de la naturalesa i les lleis morals. Les primeres no podem transgredir-les encara que vulguem, les segones existeixen precisament perquè som capaços de…

La roja barretina del valor

Encara tinc ben present la imatge de Verdaguer amb barretina als bitllets de cinc-centes pessetes. Amb aquella quantitat es podien pagar dos menús de tres plats, cafè i copa, i encara en sobrava alguna cosa per l’endemà. La barretina del poeta ens escalfava la butxaca fins que l’havíem de bescanviar per les fastigoses monedes amb la silueta del dictador, que ens recordaven un destí, el nostre, tutelat directament per la gràcia de Déu. Per a la gent de la meva generació i fins i tot la dels nostres pares, la barretina ja era un objecte caduc, que només s’exhibia en actes folklòrics, però fins a principis de segle s’havia portat habitualment, a pagès i a marina. La barretina que Verdaguer reivindicava com a símbol de catalanitat, havia estat també emblema del coratge català. Els voluntaris catalans del general Prim vestien uniforme blau, espardenyes i barretina vermella, i els herois de la guerra napoleònica també la lluïen. La poesia floralesca aprofità el doble sentit visual, per la sem…