Vés al contingut principal

Només per sempre

Jordi Vilamitjana in memoriam

Et recordarem només per sempre Jordi Vilamitjana. Podria haver començat dient «per sempre etern», perquè és temps de redundàncies, però l’eternitat –tal com deia l’amic Woody– es fa llarga, sobretot cap al final. A més, l’eternitat és una qualitat lligada a la vida i tu ja n’has viscut moltes d’eternitats, esperant l’hora que mai acabava d’arribar. L’eternitat és una certesa i tu, en el fons, eres dels que dubtaven, com jo. Vagaràs, vagarem en el dubte, lleugers d’equipatge perquè les certeses pesen, sobretot cap al final.
Suposo que altres faran la glossa de l’amic, del company, del pare, del professor o de l’escriptor, jo em limitaré a parlar dels sentiments, perquè els sentiments a vegades són l’única cosa que realment tenim, que realment podem donar i l’únic que veritablement queda. Tu ara, deslliurat ja del que el cos sent, ets sentiment en estat pur, un sentiment que ens sobrevola i que ens inspira, que ens interpel·la i que ens jutja. Però no és el mateix que tenir-te entre nosaltres, que poder comptar amb tu, a primera hora, quan necessitem la nostra ració homeopàtica de lucidesa, no és el mateix, però s’hi assembla.
Els sentiments no són eterns, neixen i moren a vegades en el mateix instant, són com una punxada, com aquella punxada que sents un dia de maig a primera hora, entre la piuladissa insistent dels ocells de Girona, d’aquesta ciutat ingrata i trista a vegades, lluminosa i alegre altres, i tres vegades immortal.
Potser per això als gironins ens costa parlar d’eternitats eternes, sabem de què parlem, l’hem portada penjada del coll, incrustada durant massa temps en el nostre escut d’armes, i quan ens falta algun dels nostres, de sobte, en l’habitual recompte matutí, ens adonem que tot era mentida, i que totes les certeses descansen en pau entre els xiprers del cementiri.
Hi ha ciutats d’anada i ciutats de tornada, a nosaltres ens ha tocat la que ens ha tocat. Una Girona amb gent que va i gent que arriba, que fuig o que torna. Una Girona que acull i una altra que rebutja. Nosaltres, Jordi, som la ciutat, perdurarem en ella, amb tots els goigs i totes les contradiccions. Tot és res i res és tot, únicament som paraules i silencis, som vides en entretemps, mirades en sala d’espera, que ens interroguem més enllà de les evidències. Som esclaus de les nostres covardies, de les paraules dites i de tot el que hem callat.
Es fa difícil seguir la línia finíssima dels pensaments, sobretot quan aquests s’enfanguen en camins sense sortida.
Deia un clàssic que la soledat no és estar sol, és estar buit, probablement a partir d’ara nosaltres estarem una mica més desemparats perquè ens faltarà la teva presència, però ens quedaran –de la manera que sigui– els teus articles. Et llegirem i et rellegirem, cercant les respostes adequades en els moments més oportuns, encara que –tal com també deia Woody Allen– ja haguem oblidat les preguntes.

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

La pàtria de Messi

Quina sort que hem tingut, en aquesta època nostra, de tenir el bàlsam fulgurant del futbol per amansir i per atiar les forces ocultes que mouen el nostre país. Quina sort que hem tingut, m’exclamo de nou, de tenir aquest noi d’accent argentí, poc llegit i una mica sorrut, però que fa els gols necessaris i en el moment precís com per aixecar la brama dels nostres i ensorrar la dels adversaris. Potser res seria el mateix sense ell. El periodisme s’esllanguiria en un marasme de decrepitud i la política seria encara més salvatge i canibalesca. En els bars l’alcoholisme no tindria excusa i les botigues de petards no farien calaix ni per la revetlla de Sant Joan. Les columnes torçades dels banquers s’inclinarien definitivament cap al color de les pèrdues i no hi hauria esma per redreçar-les amb els fons públics amb els quals contribuïm tots. Tot se’ns faria més agre, fins i tot la dolçor de les postres dels menús de diari i els petons dels amants en les cantonades obscures. Un silenci hivern…