Vés al contingut principal

La terra


Si no es concreta, parlar de terra és només parlar d’un grapat de pols. Terra cuita? Terra d’escudelles? Terra de ningú? La terra promesa? La meva terra? La terra de tots? La terra, un tot, una porció, un concepte geològic? Allò que anomenem «la terra» varia substancialment d’un individu a l’altre. Més enllà de mapes i de coordenades geogràfiques, de cadastres immobiliaris i del dret administratiu, la terra és vida treball i consciència.
Com els cucs, vivim amarats de terra, naixem untats amb fang primigeni i morim amb un vel d’argila als ulls. Arrelem profundament com l’olivera i l’alzina, i creixem arrapats als murs com l’heura i la glicina. La terra, si cal, ens acull sense demanar-nos papers ni contrapartides, perquè en el fons nosaltres també som terra i, arribats al seu moment, les nostres restes són indistingibles dels sediments que baixen pels rierals els dies de pluja.
Habitants com som de ciutats sense ànima, no sentim sempre el batec de la terra. L’asfalt i el ciment han creat una crosta gruixuda que ens ho impedeix. Vivim d’esquena a la terra i no sabem definir exactament aquest concepte tan fonamental, aquest punt de partida i d’arribada. En el fons alguna cosa ens diu que nosaltres pertanyem a alguna cosa més que a un concepte difús dibuixat en una bandera o que, més enllà d’un número d’identificació, el nostre nom i el nostre cognom s’han forjat amb la rella i l’arada.
Però, al cap i la fi, potser sí que la terra és només aquell grapat de pols que queda el fons de la butxaca d’una americana vella, la pols dels records d’aquells indrets on vam ser feliços alguna vegada. És aquella platja vora un mar d’estiu, aquells marges carregats de primavera, aquell bosc sembrat de fruits tardorals i aquell paisatge nevat de la nostra infantesa que tots portem a dins sense saber ben bé com. La terra és tot això i, tal com insinuava el poeta, és també aquell indret que no tornarem a trepitjat mai més perquè l’hem anat barrejant amb l’alè eteri que emana dels nostres somnis.

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

Llibres i roses

Hi ha dies sense esma, en què ens llevem a contrapèl i que tot fa l’efecte d’haver-se confabulat en contra dels nostres anhels. Un cel gris i pesant ens fa ajupir el cap i els titulars dels diaris ens fuetegen amb notícies que no volem llegir. El nostre país ens sembla un indret inhabitable i els carrers s’estrenyen en la perspectiva, com en aquella escena de la Guerra de les galàxies en què els protagonistes estan a punt de ser esclafats en una premsa de reciclatge. Però arriba el mes d’abril i amb ell el gloriós dia dels llibres i les roses. El cel ens apareix més alt, més blau i més amable, encara que amenaci amb pluja, i els catalans, malgrat tot, ens sentim orgullosos de ser-ho. No hi ha cap dia com aquest, enlloc. Tothom es passeja content per carrers i places, fins i tot els que no compren mai un llibre, ni tenen intenció de fer-ho, perquè els llibres, com les roses, només amb la seva presència i amb la seva olor ja transmeten un sentiment de felicitat. Al carrer hi ha parades de…