Vés al contingut principal

L’odi


Res uneix tant com l’odi, ho saben bé els militars, els entrenadors esportius, algun espavilat que fa classes de màrqueting i uns quants polítics més espavilats encara.  L’odi és un amor desgraciat, que desitja el fracàs de l’altre i que s’empara sempre amb una causa exterior. Però, fonamentalment, l’odi és una injustícia, fins i tot l’odi justificat. L’odi, per definició, sempre és dolent i destructiu, i, a la curta o a la llarga, acaba essent mortífer.
L’odi desperta passions que després és molt difícil desactivar. Hi ha odis que perduren generació rere generació, com una mena d’herència que es va passant de pares a fills. Aquests evidentment són els pitjors perquè no hi ha cap manera racional d’abordar-los, perquè ningú recorda clarament el seu origen. Són odis que s’enquisten fins i tot en els llibres d’història i en la cultura popular.
Al nostre país –per exemple– l’odi contra els jueus i contra els àrabs neix dels temps de la reconquesta i més enllà encara. Però hi ha molts altres odis atàvics: l’odi contra els habitants del poble del costat, contra els de l’equip de futbol rival i l’odi contra el masover de la casa veïna per la col·locació d’una fita de terme que tal vegada es va plantar en època romana. Fins i tot existeix un odi cec contra determinats animals que no prové de cap experiència directa i que és purament cultural.
És evident que sempre hi ha una porció d’odi amagat entre les neurones i que pot sorgir quan menys t’ho esperes. Deia Honoré de Balzac que «l’odi, igual que l’amor, es nodreix de les més petites coses» i també Alfred Hichcock va afegir alguna cosa de la seva collita a la col·lecció de cites sobre l’odi: «Veure un assassinat a la tele pot ajudar a descarregar una mica els sentiments d’odi que tots portem a dins. I si no sempre tindrem els intervals de publicitat per obtenir-ne de nous».
Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…

La pàtria de Messi

Quina sort que hem tingut, en aquesta època nostra, de tenir el bàlsam fulgurant del futbol per amansir i per atiar les forces ocultes que mouen el nostre país. Quina sort que hem tingut, m’exclamo de nou, de tenir aquest noi d’accent argentí, poc llegit i una mica sorrut, però que fa els gols necessaris i en el moment precís com per aixecar la brama dels nostres i ensorrar la dels adversaris. Potser res seria el mateix sense ell. El periodisme s’esllanguiria en un marasme de decrepitud i la política seria encara més salvatge i canibalesca. En els bars l’alcoholisme no tindria excusa i les botigues de petards no farien calaix ni per la revetlla de Sant Joan. Les columnes torçades dels banquers s’inclinarien definitivament cap al color de les pèrdues i no hi hauria esma per redreçar-les amb els fons públics amb els quals contribuïm tots. Tot se’ns faria més agre, fins i tot la dolçor de les postres dels menús de diari i els petons dels amants en les cantonades obscures. Un silenci hivern…