Vés al contingut principal

Abans i després

La història de la humanitat va plantant de tant en tant fites que, vistes en perspectiva, semblen els merlets d’una muralla. Les guerres, per exemple, formen part clarament d’aquest paisatge i, quan ens hem de referir a una època concreta, ens ajuden a situar-nos en el temps. A casa meva sempre s’utilitzava aquest referent i, en boca dels meus avis, tot quedava ubicat en un “abans de la guerra” o en un “després de la guerra”. Era així de senzill i així de complicat.
Però més enllà de les guerres també hi ha altres referents: “l’any de la Pera”, “el dia en què van matar Kennedy”, “l’any de les eleccions del canvi” o el “23F”, l’“11M” o “l’onze de setembre”, tots són punts de referència que ubiquem ràpidament en la memòria i que representen un abans i un després. Alguns els bategem automàticament en el moments en què es produeixen i d’altres només amb el pas del temps som capaços de fer-ho.
Però encara m’atreviria a dir, que més enllà d’aquestes fites fonamentades en fets que es produeixen al nostre voltant, n’hi ha d’altres que probablement són encara més importants i que són les que realment fan moure els engranatges de la història: són els canvis generacionals, que s’imposen, per sobre de qualsevol altra dinàmica. En aquests moments n’estem vivint un, segurament el més important que s’ha produït des del maig del 1968.
John Le Carré, un escriptor sorgit i bregat en les batalles de la Guerra Freda, deia que «escriure és una mica com estar en una casa buida i esperar que apareguin fantasmes». Escriure articles, com ho faig jo, també ho és. Avui m’han aparegut tots aquests fantasmes de la història quan travessava la plaça de Catalunya i veia els rostres d’aquesta generació, nascuda ja després de la Guerra Freda, que demana pas i que acabarà passant ens agradi o no. Apunteu-vos aquestes dates que estem vivint, algun dia seran una fita que caldrà recordar.
Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El caçador de camins

Per definició és algú que camina. Surt de casa aviat, encara de fosc, amb botes de mitja canya i mitjons gruixuts. Porta a la motxilla els atuells necessaris per sobreviure durant tota una jornada enmig de la natura més esquerpa. Generalment va en grup, pertany a un club excursionista que organitza sortides cada cap de setmana. S’ha passejat per tots els indrets del país, però encara troba un objectiu nou, un camí que roman amatent. El paisatge s’amaga darrere del clatell del caminant que el precedeix, però és igual, perquè de fet el seu propòsit és caminar, els seus ulls miren fixament el que trepitja, sap que en qualsevol moment pot perdre el peu, pot relliscar fatalment i no permet que res l’entretingui. De tant en tant, ell i els seus companys s’aturen, per reprendre forces, treuen un entrepà i se’l mengen asseguts damunt d’unes pedres, i aprofiten per parlar de les seves coses, quefers quotidians que queden pendents d’una excursió a l’altra. Mentrestant, els ocells parrupegen ent…

En llatí, si us plau

Vivim en un món de primaveres que s’encavalquen, de cels que ens donen pluja només al seu caprici i de rellotges que s’avancen i que reculen seguint les estranyes lleis de la burocràcia. Ens va costar déus i ajuda convertir el llatí pompós dels sacerdots i dels notaris en una llengua que entenguessin els fusters, els traginers i els pagesos. Vam haver de xiuxiuejar-la de nits en la blana quietud dels bressols i en la insondable foscor dels boscos. Era com una espelma fràgil que cremava amb el combustible de molts alès. Però, de mica en mica, es va anar infiltrant entre nosaltres el castellà de la Meseta constitucional, la parla sorruda dels manaires, l’eixut discurs dels magistrats i l’infeliç idioma dels ignorants. Gent de vi ranci i d’olives farcides van imposar-nos la cantarella de la llengua bífida. En deien bilingüisme, però era simplement una trampa per aniquilar la nostra llengua, un excés de vocals i de pronoms febles que feia nosa a l’esperit nacional-catòlic de l’imperi i tam…

Rajoy i la Fantaciència

Vivim en un món on ens entrebanquem amb el futur a cada passa. El futur ho envaeix tot, vull dir aquell futur juganer que fundaren Meliès i Verne i que ens assalta contínuament des de les pantalles del cinema, dels televisors, de les consoles de joc i, també, des dels faristols dels polítics quan han de fer promeses.
Aquest futur ha deixat de ser estrictament ciència-ficció per esdevenir el que els italians ja denominen «Fantaciència», fruit de la interacció entre la imaginació contemporània, l’opinió pública, la ciència, la tecnologia, l’epistemologia i, probablement, la demoscòpia i el que alguns espavilats estudien en els màsters d’economia.
Ahir Mariano Rajoy va venir a Catalunya per demostrar que a Madrid són devots de la Fantaciència i que ell és descendent directe d’aquells genis del primer cinema i de la novel·la de gènere futurista. Sota un rètol on deia «Conectados al futuro» va prometre el que ja havien promès altres –fins i tot ell mateix– mentre un nombrós públic se’l mirav…

Els viatges i les persones

Abans la gent es perdia sense tanta solemnitat tecnològica. Hi havia més comunicació verbal i gestual. Paràvem el cotxe en qualsevol xamfrà, abaixàvem el vidre i preguntàvem per l’indret o fins i tot per la persona concreta que estàvem buscant, i sempre obteníem una resposta i una indicació precisa, acompanyada d’informacions addicionals, encara que l’interlocutor no tingués ni la més remota idea del que buscàvem.
No recordo haver-me perdut mai del tot, si no, no estaria escrivint aquest article, això sí, vaig donar moltes voltes. Ara mateix penso en un dia, a l’Hospitalet del Llobregat, que anàvem perduts per carrers sinuosos i tornant al punt inicial una vegada i una altra, una cantonada presidida per un establiment força rònec anomenat «Bar El que faltava». Tot i així també vam ser capaços de trencar aquell bucle pervers amb una cervesa i una tapa de ronyons sobrevolada per unes quantes mosques.
Actualment, qui més qui menys, utilitza el GPS del mòbil per trobar la destinació on s’ha…