Ves al contingut principal

Tot quedarà igual

Malgrat les aparences tot ha quedat igual, per tant res pot continuar tal com estava. Tant el PSOE com el PP han assolit el seu primer objectiu de campanya: bipolaritzar l’electorat. El segon objectiu era guanyar les eleccions i les eleccions les ha guanyades el PSOE. Ara caldrà veure com ho paeixen tant els uns com els altres.
José Maria Aznar va cometre, ja fa anys, un error majúscul en voler condensar en el seu partit totes les corrents ideològiques de la dreta espanyola, això l’ha portat a una solitud que l’impossibilita, en la pràctica, a poder arribar a pactes amb cap altre partit de l’arc parlamentari. La dreta espanyola haurà de treure’n conclusions d’aquest resultat si vol arribar a ser una alternativa creïble als socialistes.
Els socialistes també han comés errors, però per ara han aconseguit, com en el cas de les hipoteques, un ajornament del termini d’amortització. Però finalment tots els crèdits s’acaben pagant i el partit socialista, que pot ser molt solvent en altres àmbits, té una carència absoluta d’idees polítiques que un dia o l’altre el portarà al col·lapse.
A Catalunya l’esfondrament d’Esquerra Republicana tindrà les seves conseqüències en el govern de la Generalitat, els republicans tenen una tendència a l’histerisme que els pot portar en breu a gestos que podrien posar en un compromís greu al tripartit. A Esquerra, ara més que mai, hi cal una reflexió serena sobre aquest resultat, potser és el preu que han pagat per una falta de coherència política. L’espectacle del conseller Puigcercós encapçalant una manifestació a Perpinyà va ser patètic.
A Girona els socialistes han aconseguit un dels millors resultats de la seva història –el millor?–, però amb una candidatura continuista i recolzats –amagats?– darrera de la cara amable de Carme Chacón. A Girona els socialistes han aconseguit un resultat que els permetrà continuar vivint de renda durant un temps, caldria –crec jo– repensar-se moltes coses, però, per l’experiència que en tinc, faran el de sempre, dir que ara no és el moment.
En resum podríem dir que aquestes eleccions hauran servit de poc, la concepció més rància de la política és la que ha guanyat, fent bona aquella frase de Paul Valéry quan deia que “és l’art d’evitar que la gent es preocupi del que veritablement els preocupa”.
Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Port de la Selva

Baixant de Sant Pere de Roda per la sinuosa carretera del monestir, apareix la imatge tènue de la badia de Port de la Selva, que batega en el paisatge amb la minuciosa parsimònia d’una papallona posada damunt d’un fonoll florit. El poble, que sembla arrebossat de pellofa d’all i eflorescències marines, porta a l’esquena tot el pes visual de l’al·lucinant contrada del cap de Creus, que s’estén entre la terra i el cel com les ales d’un corb marí. Les ferides de la fil·loxera encara es dibuixen en l’aiguavés de la muntanya i un manyoc d’oliveres es dispersen entre les feixes. El far de s’Arenella espera que es faci fosc per sembrar la seva llum per l’horitzó i una petita vall, a mà dreta, es va obrint pas cap a la platja entre parets de pedra seca. Des d’aquesta altura sembla com si pel poble encara s’hi passegin Foix i Sagarra agafats de bracet. Els molls acullen les barques panxudes dels pescadors i les embarcacions estilitzades dels que naveguen només els caps de setmana i en temps d’es…

Cadaqués

Cadaqués és un topònim roquer, un mot sorgit de la pedra, com Queralbs, Queralt, Queiràs o Quermançó. Cap de Quers, cap de roques, indret geològic nascut de la llicorella, construït amb parets seques i arrebossat d’un blanc de sucre refinat. El poble tremoleja sota la llum intensa d’aquest juny, sense núvols, sense tramuntana, només les roques que s’enfonsen en el rompent. Però, sobretot, hi ha el Cadaqués de la seva gent, dels que hi continuen vivint quan els altres se’n van, els que netegen els vidres de la finestra quan l’Anna Maria deixa l’escena, els que continuen pastant Taps de pa de pessic a La Mallorquina i els que han d’obrir cada dia la botiga per poder fer caixa. Perquè Cadaqués, el Cadaqués real, el que respira l’aire de la seva història, encara existeix. Cadaqués es congria al voltant de les taules del Casino, amb les cartes a la mà, puja pels camins cap als olivars o escruta amb la mirada l’horitzó per poder saber si farà bon temps per sortir a pescar. Cadaqués, amagat al…

Les illes Medes

Viatjar per la Costa Brava és com anar resseguint una obvietat, sempre és davant dels ulls, però és difícil de veure. L’Estartit s’amaga darrere de la roca Maura, allà on el massís del Montgrí s’enfonsa abruptament en el mar, per després tornar a treure la cua com si fos el monstre del llac Ness, conformant això que en diem “Les illes Medes”, una redundància, perquè “meda” era el terme que s’usava en empordanès antic per a denominar una illa. Ara, tal com ho feien els pirates, a les Medes s’hi refugien els gavians de pota groga i altres menes d’aus marines, i també espècies vegetals, especialment resistents a la salinitat, i tota mena d’insectes que s’hi passegen com els corsaris de Barba-rossa. Des de les Medes, tots aquests habitants es miren amb pena el continent –a menys d’una milla marina–, aïllat i sol a l’altre costat de l’estret, i s’expliquen històries que passen de generació en generació. Durant molts anys els únics habitants de la Meda Gran foren una petita guarnició milita…

El Montgrí

Com un goliat ajagut, el Montgrí apareix a Sobrestany entre camps de blat de moro, gira-sols i pomeres, i de la ridorta que s’enfila on pot, buscant la llum del sol. La gepa boteruda de Santa Caterina, coronada pel castell, és el punt culminant de l’Empordà, de l’Alt i el Baix, i és visible des de tots els racons. S’entreveu des dels pobles més elevats de l’Albera i no es deixa de sentir la seva presència fins ben passat Palafrugell i des del santuari dels Àngels. Damunt del meu plànol de la comarca a escala 1:50.000, la distància equivalent que es mesura entre l’ermita i el castell en línia recta és d’uns 500 metres, però el desnivell és considerable, i el que a peu pla seria una passejada de 10 minuts, s’allarga en una estricada sufocant de tres quarts d’hora, que al pic de l’estiu exigeix un redelme de suor i de bombeig de sang, i d’esforç afegit a causa d’un sol que sembla a tocar de la mà. Però l’excursió val la pena perquè des del cim el paisatge és imponent. És com mirar el matei…