Ves al contingut principal

La cultura local


Hi ha qui es pensa que la cultura omple els carrers de la seva ciutat de la mateixa manera que l’aigua es passeja, amb una contenció nerviüda, pels canals de Venecia. Hi ha qui creu que la cultura és com una mena de perill, sobretot quan té tendència a pujar de nivell. S’han d’alçar dics, s’han de contenir les riuades.
Però realment resulta que la cultura és un bé escàs: s’ha de cuidar, s’ha d’animar i, sobretot s’ha de promocionar. I tot això vol dir diners i ganes. Si es tracta de grans inversions les institucions locals solen trobar fàcilment tant d’una cosa com de l’altra, però quan la qüestió és tapar forats o fer tasques de manteniment la cosa canvia i les autoritats tornen a pensar, amb mentalitat veneciana, que l’aigua –més neta o més bruta– continuarà passant per sempre sota els ponts d’una ciutat eterna.
Deia André Malraux que “la cultura no és hereditària, es conquesta”. El problema de la cultura, al contrari que altres aspectes de la vida social i econòmica d’un ciutat –sobretot d’una ciutat petita– és que no és un negoci rentable i si no fos per les institucions, el nivell cultural ciutadà cauria fins a zero. Vostès s’imaginen –per posar un exemple– una empresa privada que es dediqués a construir i a explotar biblioteques? O, més ben plantejat: s’imaginen vostès quina mena de biblioteques construiria i gestionaria una empresa privada si depengués pura i simplement dels “clients potencials”?
Desenganyem-nos, sense la iniciativa pública no hi hauria biblioteques, ni arxius, ni museus, ni centres cívics, ni teatres, ni auditoris, ni res de res. Per no haver no hi hauria ni historiadors, ni filòlegs, perquè tots depenen de les institucions com de la mamella que els dóna de mamar. Però aquest no és el problema, el problema és que a vegades la llet surt agre i la gent prefereix dedicar-se a altres coses que, a fi de comptes, estan més ben pagades i, a més, per les quals no han d’anar demanant perdó per les cantonades.
Les ciutats petites també han d’acabar entenent que no són res per elles mateixes, que la cultura s’ha de cultivar en jardins més grans, la qual cosa no vol dir que s’hagi de viure amb un cordó umbilical permanentment unit a la capital, sinó que les ciutats s’han d’agrupar en formacions regionals que permetin aquest cultiu cooperativista. La Generalitat, després de més d’un quart de segle d’existència democràtica, no han tingut el valor d’organitzar el país de manera que això sigui possible, però aquesta ineficàcia de la principal institució de Catalunya no pot servir d’excusa per deixar morir d’inanició a les cultures petites.
A hores d’ara cal que les institucions locals comencin a plantejar-se la possibilitat de construir unes infrastructures polítiques que permetin canalitzar l’aigua de la cultura local, més enllà dels aiguamolls del localisme estèril. Bàsicament només és un problema de voluntat personal i política. Ara encara hi som a temps, però ben aviat ja serà massa tard. Les ciutats que deixen de creure en la cultura acaben desapareixent diluïdes en els colors de quadricromia d’una postal que finalment només compren quatre turistes despistats.
1 comentari

Entrades populars d'aquest blog

Port de la Selva

Baixant de Sant Pere de Roda per la sinuosa carretera del monestir, apareix la imatge tènue de la badia de Port de la Selva, que batega en el paisatge amb la minuciosa parsimònia d’una papallona posada damunt d’un fonoll florit. El poble, que sembla arrebossat de pellofa d’all i eflorescències marines, porta a l’esquena tot el pes visual de l’al·lucinant contrada del cap de Creus, que s’estén entre la terra i el cel com les ales d’un corb marí. Les ferides de la fil·loxera encara es dibuixen en l’aiguavés de la muntanya i un manyoc d’oliveres es dispersen entre les feixes. El far de s’Arenella espera que es faci fosc per sembrar la seva llum per l’horitzó i una petita vall, a mà dreta, es va obrint pas cap a la platja entre parets de pedra seca. Des d’aquesta altura sembla com si pel poble encara s’hi passegin Foix i Sagarra agafats de bracet. Els molls acullen les barques panxudes dels pescadors i les embarcacions estilitzades dels que naveguen només els caps de setmana i en temps d’es…

Cadaqués

Cadaqués és un topònim roquer, un mot sorgit de la pedra, com Queralbs, Queralt, Queiràs o Quermançó. Cap de Quers, cap de roques, indret geològic nascut de la llicorella, construït amb parets seques i arrebossat d’un blanc de sucre refinat. El poble tremoleja sota la llum intensa d’aquest juny, sense núvols, sense tramuntana, només les roques que s’enfonsen en el rompent. Però, sobretot, hi ha el Cadaqués de la seva gent, dels que hi continuen vivint quan els altres se’n van, els que netegen els vidres de la finestra quan l’Anna Maria deixa l’escena, els que continuen pastant Taps de pa de pessic a La Mallorquina i els que han d’obrir cada dia la botiga per poder fer caixa. Perquè Cadaqués, el Cadaqués real, el que respira l’aire de la seva història, encara existeix. Cadaqués es congria al voltant de les taules del Casino, amb les cartes a la mà, puja pels camins cap als olivars o escruta amb la mirada l’horitzó per poder saber si farà bon temps per sortir a pescar. Cadaqués, amagat al…

Les illes Medes

Viatjar per la Costa Brava és com anar resseguint una obvietat, sempre és davant dels ulls, però és difícil de veure. L’Estartit s’amaga darrere de la roca Maura, allà on el massís del Montgrí s’enfonsa abruptament en el mar, per després tornar a treure la cua com si fos el monstre del llac Ness, conformant això que en diem “Les illes Medes”, una redundància, perquè “meda” era el terme que s’usava en empordanès antic per a denominar una illa. Ara, tal com ho feien els pirates, a les Medes s’hi refugien els gavians de pota groga i altres menes d’aus marines, i també espècies vegetals, especialment resistents a la salinitat, i tota mena d’insectes que s’hi passegen com els corsaris de Barba-rossa. Des de les Medes, tots aquests habitants es miren amb pena el continent –a menys d’una milla marina–, aïllat i sol a l’altre costat de l’estret, i s’expliquen històries que passen de generació en generació. Durant molts anys els únics habitants de la Meda Gran foren una petita guarnició milita…

El Montgrí

Com un goliat ajagut, el Montgrí apareix a Sobrestany entre camps de blat de moro, gira-sols i pomeres, i de la ridorta que s’enfila on pot, buscant la llum del sol. La gepa boteruda de Santa Caterina, coronada pel castell, és el punt culminant de l’Empordà, de l’Alt i el Baix, i és visible des de tots els racons. S’entreveu des dels pobles més elevats de l’Albera i no es deixa de sentir la seva presència fins ben passat Palafrugell i des del santuari dels Àngels. Damunt del meu plànol de la comarca a escala 1:50.000, la distància equivalent que es mesura entre l’ermita i el castell en línia recta és d’uns 500 metres, però el desnivell és considerable, i el que a peu pla seria una passejada de 10 minuts, s’allarga en una estricada sufocant de tres quarts d’hora, que al pic de l’estiu exigeix un redelme de suor i de bombeig de sang, i d’esforç afegit a causa d’un sol que sembla a tocar de la mà. Però l’excursió val la pena perquè des del cim el paisatge és imponent. És com mirar el matei…